“Het Goede Hondenbaasjesschoolproject” op kleutermaat

Bibi en Bobo“Bibi & Bobo samen op school” is een lespakket ontwikkelt op initiatief van de provincie Limburg en met medewerking van vzw xanuul.

De rode draad door gans het lespakket is “kleuters sensibiliseren om veilig en respectvol om te gaan met dieren”. Onderzoek wijst uit dat in Vlaanderen 2 op 3 gezinnen een huisdier heeft. De meeste van deze dieren leven in een gezin met kinderen.

In dit lespakket stellen poes Bibi en hond Bobo zich voor en nemen ze de kleuters mee op sleeptouw. Ze laten spelenderwijs de kinderen de wereld zien door hun honden/poezenbril. Ze leren dat ook dieren gevoelens hebben, hoe ze dit in hun honden/poezentaaltje aan ons duidelijk maken en hoe ze hier best mee omgaan.

“Het Goede Hondenbaasjesschoolproject” voor lager onderwijs

Bibi en Bobo Lespakket “Het Goede Hondenbaasjesschoolproject” voor lager onderwijs. Een initiatief van de provincie Limburg en met medewerking van vzw Xanuul.
Een pup of kitten krijgen is voor veel kinderen een droom die uitkomt maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Het is belangrijk dat kinderen op een speelse manier leren hoe ze moeten omgaan met hun huisdier.

Verhalen beluisteren en/of lezen houdt kinderen hun interesse vast en voor ze het zelf doorhebben, hebben ze van alles opgepikt over de wereld rondom hen. In dit lespakket (geschikt voor lager onderwijs) vertellen poes Bibi en hond Bobo hun eigen verhaal. De kinderen leren hoe ze een goed baasje moeten zijn voor hun hond of kat. Ze leren de betekenissen achter hun dierentaal, hoe je ze best kan benaderen, knuffelen, wat een poes allemaal nodig heeft om een gelukkig poezenleven te leiden…Maar ook, waarom, hoe en wanneer kan je een hond belonen, hoe moet je hond roepen, hoe kan je tegen een dier spreken? Maar wat als je bang bent van een hond? Dan moet je niet met je handen gaan zwaaien maar je omdraaien zodat de hond niet tegen jou opspringt.
Dit alles leren de leerlingen van Bobo & Bibi en hun trouwe vrienden Lola en Wobbe.

De lespakketten:

Deze lespakketten worden door Provincie Limburg gratis aangeboden aan alle Limburgse Kleuter- en Basisscholen.
Andere geïnteresseerden kunnen het pakket aanvragen via dierenark@limburg.be

  • Prijs kleuterpakket: 7€/pakket verzending inbegrepen
  • Lespakket Lager Onderwijs: wordt verwacht najaar 2014. Prijs nog niet bekend.

Het lespakket bestaat uit 3 delen:

1. De lerareninfo

Deze plaatst de leerstof in de juiste context, waardoor het door elke kleuterleidster / kleuterleider eenvoudig te gebruiken is.

2. Kant en klare werkbladen

Hiermee kan men de kinderen spelenderwijs betrekken bij de leerstof, hierbij werd rekening gehouden met de te behalen ontwikkelingsdoelen.

3. De lesfiches

De lesfiches vertalen deze informatie op kindermaat:

  • Wie ben ik? Toverneusjes, Superoren, kattenpootjes, kattenogen
  • Wat heb ik nodig? Verzorging hond en poes, naar de dierenarts
  • Dieren & emoties: hondentaal en poezentaal
  • Dieren ontmoeten
  • Hoe reageren op loslopende honden
  • Afscheid nemen van mijn dier

Het voordeel van deze lespakketten is dat ze toepasbaar zijn voor groepswerk, dit lespakket behoeft geen individuele begeleiding.

Actief op school


Ik wil graag het Bibi en Bobo lespakket aanvragen:

 

Verificatie