Het “Goede Hondenbaasjes”-schoolproject

Een educatief verantwoord & ludiek programma omtrent een veilige, respectvolle relatie tussen hond en kind.

goede hondenbaasjes

Emmelot AAE-hond

We leven in onze maatschappij met steeds meer honden samen. Ook al heeft een kind thuis geen hond, we kunnen niet vermijden dat het er vroeg of laat mee in contact zal komen.

De relatie met een dier heeft een hoge opvoedkundige waarde. Een kind leert voor iets zorgen, het leert delen, het leert de gevoelens van een ander respecteren en verantwoordelijkheid dragen.

Deze verantwoordelijkheid kan een kind echter niet alleen nemen. Indien wij, ouders, hondeneigenaren… de kinderen en de honden niet begeleiden in hun samenleven dan kunnen de positieve waarden ombuigen tot een negatieve ervaring met helaas soms dramatische gevolgen voor kind en hond.

Hond en kind communiceren op een geheel andere wijze, daardoor ontstaan er vaak problemen:

  • zowel overmoedige als angstige kinderen lokken soms ongewild een reactie bij honden uit
  • een kind ziet een hond als een knuffeldier, levend speelgoed dat beweegt, geluiden maakt… een hond kan knuffelbaar zijn en een trouwe speelkameraad, maar het is géén speelgoed!

Het schoolprogramma is opgebouwd rond vijf pijlers:

Sinds 2OO1 bereiken we met het schoolproject “Goede Hondenbaasjes” voor kleuter- en lager onderwijs jaarlijks ongeveer 2800 kinderen. Een les duurt 75 minuten per klas en is opgebouwd rond vijf pijlers:

  1. Hondentaal: wat en hoe vertelt de hond?
  2. De gevoelens van de hond
  3. Wanneer, waar en hoe mag je een hond aaien?
  4. Wat moet je doen als een vreemde hond jou benadert?
  5. Respect en verantwoordelijkheid voor de hond.

Er wordt ingegaan op ervaringen en vragen van de kinderen.
Onder het motto “Géén hondenpoep op de stoep, neem een zakje en weg met dat kakje,” leren we alle baasjes hondendrollen opruimen.
Natuurlijk zijn er ook echte, vriendelijke, héél sociale hond(en) die hiervoor opgeleid zijn aanwezig. Zij demonstreren samen met de kinderen hoe je op een leuke maar vooral veilige manier met een hond omgaat.

Informatie over het AAE-project

Kunnen wij iets voor u betekenen?

Heeft u interesse voor ons AAE-activiteiten in kleuter-en/of lagere scholen of bijzonder onderwijs? Aarzel dan niet om ons te contacteren, wij geven u graag verdere inlichtingen tijdens een uitgebreid gesprek waarbij het welzijn van de betrokken leerlingen en onze honden voorop staat.

Neem contact op

Wilt u ook graag uw ervaring over onze AAE-activitieit delen, dan kan dat hier.

hondendrollen