Actief inzetten van AAT-honden voor therapie

AAT (Animal Assisted Therapy) is een doelgerichte interventie waarin een dier, dat voldoet aan specifieke criteria, een belangrijk deel vormt van een gepland behandelingsproces. AAT wordt uitgevoerd door professionele zorgverleners met een kwalificatie in de gezondheidszorg of maatschappelijke dienstverlening.

Op vraag van een klinisch kinder- en jeugdpsycholoog droegen Emmelot en Jitske hun steentje bij om een kind, dat zeer angstig was voor honden, te helpen. De jongen was enkele maanden voordien “aangevallen” (maar niet gebeten) door de hond van de buren. De hond was uitgebroken en was achter het betrokken kind aangehold. Het kind was daarbij gestruikeld en had zich heel erg geschrokken. Het incident had zo’n indruk op hem nagelaten dat hij zich niet meer op zijn gemak voelde in de buurt van honden.

“Emmelot en Jitske, de honden van vzw Xanuul hebben me onder begeleiding van hun baasje heel goed vooruit geholpen in mijn therapiesessies met een zevenjarige jongen met een hondenfobie. Beide honden zijn zeer kindvriendelijk en goed opgevoed. Het tempo van het kind werd ook steeds goed gerespecteerd. De oefensessies vormden een positieve ervaring voor kind en ouders.”

Vriendelijke groeten en dank,

Caro Jehoul
Faresa Hasselt

|