Schoolproject Goede Hondenbaasjes

Vzw Xanuul in jouw klas

Op initiatief en met steun van Provincie Limburg maken elk schooljaar minstens 2700 leerlingen uit het 1ste tot en met het 4de leerjaar kennis met de honden van vzw Xanuul.

Bedoeling is kinderen correct te leren omgaan met honden ter preventie van bijtwonden. Natuurlijk wordt er veel geleerd. Over waarom er eerst een snuffel nodig is en dan pas een knuffel, over hoe dat hondentaaltje nu precies klinkt. Maar ook: Wat doe je als je bang bent van een hond? En hoe maak ik een hond duidelijk dat ik misschien wel helemaal geen hondenfan ben.

Kinderen leren omgaan met honden ter preventie van bijtwonden.

Puur respect en vooral liefde

Maar daarnaast is er ook plaats voor heel veel knuffels, eindeloos kwispelen in de klas, blij zijn, samen plezier maken, samen enthousiast zijn, vrolijke gezichten, samen gekke hondensnoeten trekken en samen heel hard lachen. Samen genieten, knuffelen, samen kusjes gooien maar ook tranen…veel tranen soms, samen verdrietig zijn omdat ons lievelingsdier er niet meer is…

Elkaar ontdekken, elkaar leren begrijpen, bewust zijn, elkaar aanvoelen en elkaar simpelweg zichzelf laten zijn. Bang zijn mag, groeien en op je eigen ritme toch dat veilige plekje vinden, overwinnen, vertrouwen…. Bewonderen, verwonderen: “Knap van je hoor, een dikke pluim!”

Groeien, openbloeien… een moment niet aan je zorgen denken, samen alles wat in je rugzak verstopt zit gewoon weg kwispelen, niet meer aan denken … al was het maar voor even.

Puur respect en vooral liefde, heel veel intense liefde van de echt maar dan ook echt fantastische Limburgse kinderen waarmee wij aan de slag mogen gaan en die we week in week uit in ons hart mogen sluiten.

Liefs en kwispelgroeten,

Annick, Jitske en Floremie

Veilig leren omgaan met honden in de klas

Limburgse basisscholen kunnen inschrijven aan de hand van het standaard formulier dat elk jaar in juni in de brievenbus van alle scholen valt. Alle aanvragen worden verwerkt tijdens de zomer.

De geselecteerde scholen krijgen een bevestiging van hun aanvraag bij de aanvang van het nieuwe schooljaar.

Klasbezoek aanvragen
Kinderen leren omgaan met honden ter preventie van bijtwonden.